Сăutare:arhiva națională
Filme clasice, masterclass-uri și o lansare de carte, la Zilele Filmului Românesc. Programul proiecțiilor din Chișinău
Primele filme ale Generației `70, un film clasic pentru copii, masterclass-uri și lansarea unei importante cărți de cinema completează programul ediției a zecea a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău,…
-
10 Septembrie 17:42
VIDEO, FOTO | Zilele Filmului Românesc revin la Chișinău și alte 9 orașe din Republica Moldova. Vor putea fi vizionate pelicule selectate la festivalurile de la Cannes, Veneția și Berlin
Cele mai de succes filme românești din ultimul an, selectate la mari festivaluri precum Cannes, Veneția și Berlin, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova la cea de a zecea ediție…
-
27 August 11:15
Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu din Israel au semnat un Memorandum de Înțelegere
Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu au semnat luni un Memorandum de Înțelegere menit să consolideze colaborarea și schimbul de informații între cele…
-
30 Iulie 08:40
Marele cineast Liviu Ciulei, omagiat la ZFR Chișinău în anul centenarului
În anul centenarului nașterii sale, marele cineast Liviu Ciulei va fi omagiat printr-o retrospectivă în cadrul ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc între 21…
-
05 Septembrie 2023 08:30
Programările pentru depunerea cererilor privind obținerea actelor de arhivă pot fi făcute online
Persoanele fizice și juridice din Republica Moldova, inclusiv cele din diasporă, dar și cetățenii străini se pot programa online pentru depunerea cererilor privind obținerea certificatelor, copiilor…
-
16 August 2023 11:26
Memorial Basarabean. Istoricul Maria Zinovii: De asemenea Vagoane ale Memoriei avem nevoie în fiecare localitate
Un muzeu în aer liber, care prezintă două vagoane vechi, asemănătoare celor în care au fost deportați în iunie 1949 zeci de mii de cetățeni din Basarabia, s-au aflat în perioada iunie-iulie curent…
-
13 August 2023 09:20
Peste două mii de dosare din perioada RSSM vor fi transmise de la SIS către Arhiva Națională
Informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/științifice,…
-
06 Mai 2023 15:30
Evenimentele Pogromului evreiesc din Chișinău, prezentate într-o expoziție comemorativă
Evenimentele Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903 au fost prezentate într-o expoziție comemorativă inaugurată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău. Detaliile expoziției se construiesc…
-
21 Aprilie 2023 08:31
Agenția Națională Arheologică a efectuat cercetări arheologice la caldarâmul de pe strada 31 august 1989. Recomandările agenției
În perioada 21 martie - 3 aprilie Agenția Națională Arheologică a efectuat cercetări arheologice la caldarâmul de pe strada 31 august 1989, cercetările fiind finanțate de Direcției Generale Mobilitate…
-
11 Aprilie 2023 10:24
Vâlcea: Expoziție dedicată Regelui Mihai I și Reginei-Mamă Elena, la Biblioteca Județeană
Sub genericul ''Regele Mihai I și Regina-Mamă Elena. Exemple de credință, devotament și demnitate'', la Biblioteca Județeană ''Antim Ivireanul'' Vâlcea va fi vernisată la sfârșitul acestei săptămâni…
-
04 Aprilie 2023 19:00
MEMORIAL BASARABEAN | Silvia Corlăteanu-Granciuc: Memoriile lui Constantin Tomescu, animator al vieții culturale din Basarabia interbelică - o sursă extraordinară de informații inedite de epocă (AUDIO)
În anul 2022 au apărut mai multe lucrări, dedicate vieții culturale, spirituale și economice din perioada interbelică, una din ele fiind cartea “Constantin Tomescu. Jurnal din viața mea”, îngrijită…
-
16 Ianuarie 2023 14:52
Memorial Basarabean / Istoricii Ion Gumenâi și Teodor Candu: „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o carte respinsă de cenzura rusească în sec. XIX, devine un eveniment cultural în sec. XXI
Manuscrisul „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o lucrare monumentală în 10 volume, scrisă de arhimandritul Andronic Popovici de la mănăstirea Noul_Neamț, a nimerit la Arhiva Națională…
-
29 Noiembrie 2022 15:09
Peste 72 de milioane de pagini din arhiva cadastrală națională vor fi digitalizate
Peste 72 de milioane de pagini conținute de arhiva cadastrală națională pe hârtie vor fi disponibile și în format digital. 47% au fost deja scanate și verificate. Este vorba despre organele cadastrale…
-
25 Octombrie 2022 17:00
Zilele Filmului Românesc vor ajunge la Călărași
La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc, ediția a VIII-a, continuă și în alte cinci orașe din Republica Moldova - Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul, unde sunt prezentate câteva…
-
10 Octombrie 2022 16:41
Memorial Basarabean | Maria Vieru-Ișaev: Alexandru Cristea – o personalitate marcantă a interbelicului basarabean, care încă urmează a fi scos din anonimat!
Restaurarea mormântului lui Alexandru Cristea, ca și a altor înaintași ai neamului, care-și află odihna de veci la Cimitirul Ortodox din centrul Chișinăului, are loc fără susținerea instanțelor…
-
17 Septembrie 2022 13:31
Filmele digitalizate din arhiva națională sunt difuzate la cinematograful Odeon
Documentare, filme artistice sau de animație din arhiva Moldova Film au fost supuse procesului de digitalizare și, începând cu 16 iunie, sunt difuzate la cinematograful Odeon din Chișinău. Doritorii…
-
18 Iunie 2022 11:51
MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul Anatol Petrencu: Avem nevoie de un Institut al Memoriei Naționale, după exemplul polonezilor și altor popoare, la care cercetarea trecutului este o prioritate a statului
Istoria Basarabiei, ca pământ înstrăinat de la patria istorică, este un lanț al pătimirilor. Una din paginile sale cele mai dureroase o reprezintă perioada ce a urmat imediat după ocupația din…
-
02 Iunie 2022 09:08
La Biblioteca Națională a fost lansată cartea „Valori cărturărești ale Mănăstirii Noul-Neamț”
Lansarea cărții Valori cărturărești ale Bibliotecii Mănăstirii Noul-Neamț a avut loc recent la Biblioteca Națională din Chișinău. Autorul volumului, istoricul Igor Cereteu, a menționat pentru…
-
15 Martie 2022 17:05
RIDICAȚII. MĂRTURII DIN SIBERIA | Anastasia Balmuș, din Cimișlia: Așa-zișii eliberatori ne-au “eliberat” de părinți, bunei, luându-le viața, bunurile agonisite, iar pe unii „eliberându-i” și de baștină, pentru totdeauna... (AUDIO)
Anastasia Balmuș, autoarea cărților „Îndemn la Neuitare” și „Dosarele infernului”, prezintă mărturii și cercetări de arhivă, despre ceea ce s-a întâmplat în raionul Cimișlia după…
-
23 Ianuarie 2022 15:58
Prezențe evreiești în istoria, cultura și memoria Republicii Moldova, la Muzeul de Istorie
Ministrul Culturii și Muzeului National de Istorie al Moldovei au valorificat patrimoniul istoric și cultural evreiesc din colecțiile sale în cadrul expoziției „Prezențe evreiești în istoria,…
-
13 Noiembrie 2021 18:11